Prav tako sem v knjigah vaših učiteljev prebral-a, da v primeru, kadar imamo spolnega partnerja, izčrpavamo svojo energijo in če že želimo sanjati, moramo živeti v celibatu. Kaj naj storim?

To je bolj vprašanje uporabe lastne energije na vseh področjih našega življenja. Ali smo prisotni med tem, ko nekaj počnemo ali izbiramo ali se morda bolj ukvarjamo z raztresenostjo in preusmerjanjem? Takrat kadar smo raztreseni in je naša energija razpršena na vse strani, ne moremo sanjati. Vse v kar se vključimo naj si bo prigrizek ali odnos, se lahko vključimo tako, da smo prisotni ali pa raztreseni in se preusmerjamo. Torej vabljeni smo k temu, da sami sebe preučimo – kako uporabljamo svojo energijo? Ali sami sebe negujemo ali pa samo jemo sladkarije?

V svojih zgodbah so naši učitelji pisali o povezavi med energijo sanjanja in spolnimi odnosi, povedali so, da se to navezuje na tisto, kar so jih učili kot mlade praktikante: Ob spolni združitvi partnerja združita svoja energijska polja – na najglobji ravni povezujeta svojo energijo z drugim človeškim bitjem. Prevzamemo misli, hrepenenja in energijsko vibracijo partnerja. Torej naši učitelji so priporačali, da si vzamemo premor in za trenutek shranjujemo svojo energijo, kar vključuje tudi našo spolno energijo tako, da imamo priložnost spoznati sami sebe – kakšne so naše lastne misli, hrepenenja, izzivi, itd. Kaj si želite? Kakšna so vaša pričakovanja? Kakšna je vaša dosedanja osebna zgodovina – vaša zgodba? Kdo ste vi? Prav tako kakšna je vaša osebna zgodba v partnerstvu? Kakšne vzorce ste podedovali ali kopirali od vaših staršev in rodbine? Iz vaše kulture?

V skladu z don Juanom, pri združevanju z vašim partnerjem na spolni ravni, vajini energijski polji ustvarjata tretje energijsko polje. Naša spolna energija je naša ustvarjalna energija, naša energija sanjanja – kar v končni fazi pomeni, da je to naša evolucijska energija. Kaj si želite vašem življenju sanjati ali razvijati? Kaj si želite s to osebo sanjati, ustvarjati ali razvijati? Če se z nekom srečamo v intimnem partnerstvu, si to želimo storiti čim bolj zavestno, kot je to le mogoče. In v primeru, da si ustvarimo družino, je to tretje polje v kontekstu zavesti, resnično ljubeče in svete unije, lahko čudovito polje podpore za vsakega člana te družine.

Eno najstarejših podob v alkimiji predstavlja združitev moškega in ženske principa. Pravijo, da iz te združitve prihaja tudi zlato. Torej je to sveta združitev – raje kot »sprostitev« ali »pobeg«, kot jo dandanes upodablja naša potrošniška družba. Zdi se kot, da je to del sence naše potrošniške kulture – da vse tisto, kar je v svojem izvoru sveto, kot je na primer, spolna združitev, koruza, čokolada ali tobak pretvorimo v blago zasvojenosti.

Da bi se kot vrsta razvijali, se moramo spomniti svetosti v vseh vidikih našega življenja, kar med drugim vključuje tudi svetost spolne energije.