Tensegrity®

Tensegrity® je moderna različica poti navigatorja – praks in načel, ki podpirajo najdenje in popotovanje po poti srca – katero je don Juan Matus učil svoje štiri učence: Carlosa Castanedo, Florindo Donner – Grau, Taisho Abelar in Carol Tigs. Don Juan je bil Yaqui indijanski videc in vodja skupine žensk in moških, vidcev katerih lininja se je začela še v starodavni Mehiki.

Da bi oseba prehodila celotno dolžino poti, ki jo resnično ljubi, po besedah don Juana potrebuje strast, pogum, domišljijo, opreznost, disciplino, samozavedanje, milino, moč, iznajdljivost, učinkovitost, portpežljivost, prilagodljivost in ponižnost navigatorja.

To je tisto, za kar si praktiki Tensegrity-ja® prizadevamo: Duh navigatorja, bitje, ki se neprestano zavezuje, da bo v vsakem trenutku popotovalo po poti zavedanja. Boj navigatorja ne poteka s posameznikovimi soljudmi, je povedal don Juan. To tudi ni boj s samim seboj. In konec koncev niti ni boj. Temveč je privolitev – energijskim tokovom morja zavesti v vesolju.

teotihuacan_mural_Not

Don Juan je dejal, da so vidci njegove linije trdili, da je vesolje morje energije – energije, ki je v konstantni spremembi. In da je najbolj funkcionalna stvar, ki jo lahko naredite to, da namesto da se poskušate bojevati ali upirati tem nenehnim spremembam, z njimi združite svojo moč – to je prizadevanje, ki zahteva disciplino navigatorja.

Carlos Castaneda je videl Tensegrity® kot zelo spretnen opis navigatorjeve poti v današnjih časih. Beseda “tensegrity” (tenzija + integriteta) je bila skovana s strani vizionarskega arhitekta, inovatorja, inženirja in navigatorja R. Buckminster Fullerja. Fullerja je pri njegovem delu navdihnilo, ko je videl način na katerega narava naredi največ iz najmanj. Opazoval je strukture v naravi (od atomov do celic, do dreves, do sončnih sistemov in galaksij) v kateri se trdni delci držijo skupaj v neprekinjeni mreži bolj gibljivih delov, kot na primer kako celico drži skupaj njena tekoča in pol prepustna stena ali način na katerega gravitacijsko polje drži planete in sonce. V takih sistemih se vsak zunanji pritisk enakomerno porazdeli po celotni strukturi ter ji daje prožnost, katera ji pomaga, da se prilagodi in hkrati vzdržuje svojo integriteto in navsezadnje svojo medsebojno povezanost.

Fuller je opozoril na tega bistvenega podpornika življenja na zemlji, na drevo, kot čudovit primer Tensegrity® strukture v naravi. Izhaja iz semena, zemlje, vode, zraka, in sončne svetlobe, drevo raste v tensegrity strukturo s pomočjo vode in plinov, ki se premikajo skozi njegove notranje kanale ter mu omogočajo oboje, da je prožno in prilagodljivo, med tem ko se nagiba ter prilagaja spreminjajočim vetrovom in zemlji in dviga minerale – delčke zvezdnega prahu – ter vodo iz zemlje do neba. 1

galaxy_1

In sodobne ekologi so zdaj zavedajo medsebojne povezanosti vsakega drevesa z drugimi, prilagajanju potrebam lokalni skupnosti gozda.

Po besedah Carlosa Castanede je prav ta prožna integriteta, medsebojna povezanost in iznajdljivost tisto, kar si navigator prizadeva utelesiti in poosebiti fizično, čustveno, mentalno in energijsko. To je tisto, v kar mora biti posameznikovo prizadevanje nenehno usmerjeno, ne glede na svoje nevšečnosti, da ostane na svoji izbrani poti – poti, ki se nenehno razvija in katere zemljevid lahko najde le preko lastnega srca.

Don Juan je utelešenju tega spoznanja pravil umetnost svobode – svoboda, da zaznavamo energijsko osnovo ter medsebojno povezanost vsega – in da smo zmožni iz tega dojemanja tudi delovati. Naše interakcije v vsakdanjem svetu (v pisarni, za jedilno mizo med večerjo, na postaji podzemne železnice, med sprehodom v gozdu, itd.), tako za našo prebujajočo pozornost postanejo izjemno prizorišče, priložnost da se odzovemo na tisto, kar je prisotno, raje kot da reagiramo na osnovi naše nepregledane osebne zgodovine.

Kot energijsko bitja, lahko opazimo, da so kamnine, rastline, živali, elementi, planeti in zvezde čuteča bitja in tvorijo interaktivno tkivo zavesti, katere del smo tudi mi sami.

In ugotovimo, da vzporedno z našim svetom obstaja in nas prežema tudi drugi svet čutečih bitij in zavesti, ki ga imenujemo morje zavesti ali druga pozornost – svet, ki je dostopen našemu celotnemu jazu – fizičnemu in energijskemu. In ta drugi svet nam lahko da pomembne informacije, pomoč in smernice za navigacijo tega sveta. Kot je povedal Carlos Castaneda:

“Kadar vstopimo v stanje neobičajne resničnosti, je na nas, da iz njega potegnemo le tisto, kar potrebujemo, da lahko vidimo čudežno naravo naše običajne resničnosti. Zame je način kako živeti pot s srcem –  prisotnost v svetu.” 2

Don Juan je dejal, da moramo za integracijo našega bivanja na ta način, biti brezgrajni – kar pomeni, da moramo modro uporabljati svojo energijo, da pri svojih prizadevanjih vključimo več od našega najboljšega, da raje polagamo našo pozornost na mesta, ki povečujejo posameznikovo energijo, kot na mesta, ki energijo razpršujejo.

Medsebojno povezana Tensegrity® orodja, ki nam pri teh prizadevanjih lahko nudijo pomoč so:

Tensegrity® gibi ali Magične kretnje®: Sodobna verzija gibov, dihov in položajev, ki so bili odkriti s strani vidcev starodavne Mehike v stanjih povišane zavesti, ki so jih imenovali sanjanje in nam pomagajo, da se uskladimo z našimi energijskimi telesi ter v naših bitjih ohranimo zdrave fizične in energijske pretoke. Magične kretnje® vadimo v tišini oziroma jih plešemo ob spremjavi glasbe ali ob spremljavi zvokov narave.

Pregled naših življenj ali rekapitulacija: Pregledovanje svojih življenjskih izkušenj, predpostavk, verovanj in dejanj s pomočjo dihanja in pozornosti. To počnemo, da bi povrnili našo vitalno energijo, ki smo jo pustili v naših interakcijah in da bi prevzeli odgovornost za naša življenja, brez kakršnih koli sodb.

Gledališče neskončnosti™: Gledališče, ki je zasidrano v Magičnih kretnjah®, posebej tistih, ki vzbudijo zavedanje o drugih življenskih oblikah in njihovih interakcijah v resničnosti, kot so: kit-enorog, metulj, ptica ali volk. Kot vadba zavedanja, je to gledališče v katerem s pomočjo magičnih kretenj in podpore igralcev – prič, odigramo prizore iz svojih lastnih življenj ter te prizore prežamemo z bolj razširjenim zavedanjem, katero vključuje vsa ostala čuteča bitja, ki naseljujejo ta svet, v katerem živimo. To zavedanje daje našim človeškim izkušnjam širši okvir in nam pomaga, da prekinemo z gotovostjo v naše prevzete vloge in s sodbami o naših prevzetih vlogah v življenju, kot tudi s tistim za kar predvidevamo, da so vloge drugih in to nam prinaša večjo empatijo in večjo svobodo izbire. (Več informacij)

Umetnost sanjanja, umetnost biti prisoten: Umetnost prepoznavanja novih možnosti in delo z lastnim notranjim vidcem – našim notranjim kompasom, ki je povezan z inteligenco neskončnosti – prinesti vse te zmožnosti v naše bitje. To vključuje prakso vodenja našega dnevnika sanjanja in sodelovanje v krogih sanjanja, kar nam pomaga pri izpopolnjevanju naše pozornosti sanjanja, da bi prepoznali, da sanjamo tako v spečem kot v budnem stanju.

Notranja tišina: Dnevna praksa začasne ustavitve, da se usedemo ali uležemo, da bi poslušali našega notranjega vidca. To podpiramo z zapisovanjem vsebine svojih navdihov kot tudi svojega notranjega dialoga ali monologa.

Tekom vadba vseh teh orodij, se navigator ravna po predpostavki: Ljubezen je najvišja oblika intelligence. Ljubezen do sebe, ljubezen do drugih, ljubezen do izredne kvalitete tega sveta. Ljubezen do tega trenutka.

O Tensegrity-ju® Tenzegriteti si lahko preberete tudi v knjgi Carlosa Castanede: Magične kretnje – uporabna modrost staromehiških vračev.

1 Fullerjev opis tega principa lahko najdemo v: Buckminster Fuller: An Autobiographical Monologue/ Scenario, dokumentiral in uredil Robert Snyder, New York: St. Martin’s Press, 1980 pp. 46-7.

2 .”Videnje Castanede” Psychology Today, Sam Keen, 1972.

cleargreen-inc-copyrightVse slike in informacije so zaščitene 2010 – 2013, Laugan Productions, Inc.
Katerakoli oblika reprodukcije je strogo prepovedana brez pisne privolitve lastnikov pravic.