Uvod v Tensegrity

Kaj je Tensegrity® praksa?

Tensegrity® praksa je ime dano sodobni verziji načina bivanja, ki ga je don Juan Matus učil in pokazal Carlosu Castanedi, Florindi Donner-Grau, Taishi Abelar in Carol Tiggs. Don Juan je bil Yaqui indijanec iz Yume v Arizoni in Sonore v Mehiki ter dedič linije vidcev iz starodavne Mehike, katerih cilj je bil svoboda zaznavanja – do katere pridemo ob ponovni združitvi s svojim energijskim dvojnikom, telesom sanjanja ali energijskim bitjem – svojim življenjskim bistvom – esenco tega kar smo.

Ključna Tensegrity® orodja so:

– umetnost magičnih kretenj, masažnih tehnik, strmenja, gibanja, dihanja in plesa kot so jih sanjali vidci in vidke, ki so živeli v starodavni Mehiki in kot jih izvajamo dandanes za ponovno prebuditev povezave s svojim energijskim bitjem.

– umetnost rekapitulacije: izvajanje samo-opazovanja in pregledovanja svojega življenja z vsemi čuti svojega energijskega bitja, da bi se zavedali, kako naša kultura in družinska linija vplivata na naše pripovedovanje svoje zgodbe, ter kakšne sanje imamo za svoje življenje.

Rekapitulacija vključuje sledeči umetnosti:

Sledenje energiji in zalezovanje svojih vsakodnevnih dejanj – se pravi, vključitev vidika energijskega bitja v svoja vsakdanja življenja; ter umetnost Sanjanja – povezovanja in usklajevanja s svojim energijskim bitjem; aktivnega truda za izboljšanje ustvarjalnih vidikov vsakega trenutka ter naše vzgoje, življenjskih izkušenj, družinske linije in kulture; hoje po poti srca.

Beseda Tensegrity® je izposojena od arhitekta, inženirja, znanstvenika in sanjalca, katerega je Carlos Castaneda poznal in občudoval: R. Buckminster Fullerja, ki je opisal Tensegrity® kot integriteto tenzije, fenomen, ki ga je Fuller opazoval pri drevesih in drugih naravnih strukturah ter ga vpeljal v arhitekturo in se nanaša na medsebojno igro ter učinkovanje togih in elastičnih elementov, kateri tako strukturi dajejo njeno celostno integriteto in sposobnost, da se harmonično spremeni kot celota ob najmanjšem namigu premika kakega od svojih sestavnih delov.

Don Juanovi učenci so ugotovili, da je ta proces, Tensegrity®, popoln energijski opis njihove sodobne prakse. V primeru magičnih kretenj je Tensegrity® medsebojno delovanje krčenja in sproščanja kit in mišic na način, ki prispeva k splošni integriteti bitja kot fizične in energijske enote. Učenci don Juana so dejali, da je v primeru vsakodnevnega življenja Tensegrity® umetnost prilagajanja svoji lastni energiji, kot tudi energiji drugih, na način, ki prispeva k integriteti skupnosti, kakršna po naravi smo, kot posamezniki in kot čuteča bitja.

Preprost primer tega učinkovanja lahko opazimo med izvajanjem magičnih kretenj, kadar pri sebi in pri ostalih opazujemo energijsko, fizično, umsko ter čustveno stanje (sledenje), zraven pa ves čas temu ustrezno spreminjamo in prilagajamo svojo vadbo (sanjanje).

Kdo uči Tensegrity® prakso?

Štirje učenci don Juana so vodili svoje vajence v prakticiranju in poučevanju Tensegrity®-ja kot umetnosti. Govorili so jim, da je njihova vloga inštruktorjev v tem, da posredujejo in vzpodbujajo pri sebi kakor tudi pri drugih odkrivanje in ponovno prilaščanje nečesa, kar človeška bitja že imamo: svoje energijsko bitje, s tem pa tudi zmožnost neposrednega zaznavanja energije v vesolju ter sledenja njenemu toku.

Ti Inštruktorji in njihovi pomočniki pri učenju vodijo Tensegrity® delavnice in pouk ter trening Facilitator-jev pod pokroviteljstvom Cleargreena v Severni in Latinski Ameriki, Rusiji in Evropi.

Kaj je Cleargreen?

Cleargreen je organizacija, ustanovljena pod vodstvom štirih učencev don Juana Matusa z namenom poučevanja in predstavljanja Tensegrity®-ja. Objavilo je DVD videoposnetke o izvajanju Tensegrity®-ja, sponzoriralo številne delavnice in učne ure v Mehiki, Latinski Ameriki, Severni Ameriki, Evropi in Rusiji, usmerja pa tudi vadbene skupine po vsem svetu.

Organizacija Cleargreen je dobila ime po barvi, za katero je don Juan dejal svojim učencem, da je bila nekdaj barva človeške zavesti, ko smo bili ljudje bolj povezani z naravo in s svojimi lastnimi srci. Simbol Cleargreena je par svetlečih kačjih pastirjev, ki sanjata in valita svetlobno jajce ter slavi ustvarjalni potencial življenja in energijsko naravo vseh bitij: svetlobnih jajc ali krogel. Če bi človeška bitja prepoznala to svetlečo – energijsko naravo življenja, potem bi se lahko razvijala v smislu zavesti in zavedanja.

Kaj je Tensegrity® vadbena skupina?

Tensegrity® vadbena skupina je samo-organizirana skupina oseb, ki želijo nadaljevati in poglobiti prakse, ki so se jih naučili na Tensegrity® delavnicah in pouku. Skupine so se začele pred več kot dvajsetimi leti, ko so don Juanovi učenci predlagali udeležencem Tensegrity® pouka, naj se večkrat sestanejo, da bi vadili Tensegrity® dihe, kretnje, gibanje in plese katere  so se naučili. Skupna vadba nam daje možnost kreacije soglasja v gibanju in v namenu, “govoriti” skupni jezik Tensegrity®-ja, ter daje udeležencem priložnost izkusiti povišanje energije in zavesti, podobno kot se deževnica razliva in deli po koreninah in vejah dreves v gozdu.

Danes je več kot 100 registriranih vadbenih skupin po celem svetu. Skupine nimajo določenih voditeljev; vsaka skupina si deli zgolj stroške najema prostorov ter majhen prispevek za Cleargreen. Seznam registriranih skupin je dostopen na www.cleargreen.com. Skupine sezonsko prejemajo novice, kakor tudi dostop do lokalnih programov sestavljenih in administriranih s strani Cleargreen-a in vodenih s strani članov lokalne skupine, ki so bili urjeni za vodenje posameznega pouka.

Kako lahko ustanovim Tensegrity® vadbeno skupino?

Če že imate skupino (za katero sta potrebni vsaj dve osebi), lahko pošljete elektronsko pošto na cleargreen@cleargreen.com, mi pa vam bomo poslali kratek vprašalnik o vaši vadbi in nadaljnje podrobnosti o registraciji. Če ste posameznik, ki želi vzpostaviti stik z drugimi, da bi skupaj ustanovili skupino, pa lahko vpišete svoje kontaktne podatke na seznam na naši spletni strani www.cleargreen.com.

Kako naj izvajam Tensegrity® kretnje?  Kako pogosto?

Priporočamo, da magične kretnje na začetku izvajate zmerno a vseeno vztrajno in dosledno, da bi vašemu telesu in bitju omogočili, da oceni in vpije njihove učinke ter ne pozabi, da je najvažnejši del magičnih kretenj med gibanjem vzdrževati normalno dihanje.

Tensegrity® je vadba, kjer se z integriteto prilagajamo svojemu lastnemu fizičnemu, čustvenemu, mentalnemu in energijskemu stanju in okoliščinam ter vadbo uglasimo in povežemo z našimi vedno prisotnimi ritmi in spremembami. To je vadba priznavanja našega trenutnega stanja, kakršnokoli že je ter primernega odziva nanj.

Carlos Castaneda je dejal, da je po letih življenja na poti vidca spoznal, da ga je don Juan pravzaprav učil razpoloženja: radostnega spoznanja, da imamo vse, kar potrebujemo za svoje življenjsko potovanje, za popotovanje vsakega dne.

Nadaljnje informacije: www.cleargreen.com.

Vprašanja: cleargreen@cleargreen.com.

Viri

  • Magične kretnje®:  Carlos Castaneda
  • V sanjanju:  Florinda Donner-Grau
  • Prehod vračev:  Taisha Abelar
  • Magične kretnje®: Neupogljiva namera (DVD)
  • Magične kretnje®: Trije deli (DVD)
  • Tensegrity® pouk, delavnice in vadbene skupine

 

cleargreen-inc-copyrightVse slike in informacije so zaščitene 2010 – 2013, Laugan Productions, Inc.
Katerakoli oblika reprodukcije je strogo prepovedana brez pisne privolitve lastnikov pravic.